Bedrijfswagens in België – hoeveel bedraagt de solidariteitsbijdrage in 2015?

21 11 2014

Het voordeel dat voortvloeit uit het gebruik van een bedrijfswagen voor privédoeleinden is onderworpen aan een solidariteitsbijdrage (ook wel de “CO2-taks” genoemd), die ten laste van de werkgever valt. Het bedrag van deze bijdrage wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd volgens een specifieke formule. Ook het bedrag voor 2015 is ondertussen gekend.

Principe

De CO2-taks hangt af van de CO2-uitstoot en het type brandstof van de wagen. Deze bijdrage moet betaald worden ongeacht de eventuele bijdrage van de werknemer in de financiering of het gebruik van het voertuig.

Formule

De formule om het maandelijks bedrag van de solidariteitsbijdrage te berekenen, luidt als volgt:

solidariteitsbijdragebelgie15

Dit is dus de formule die elk jaar op 1 januari wordt geïndexeerd. Het resultaat van de berekening dien je met een bepaalde indexatiecoëfficiënt te vermenigvuldigen. Voor 2015 zal de indexatiecoëfficiënt stijgen van 1,2048 naar 1,2051 (137,48, de gezondheidindex september 2014, gedeeld door 114,08, de gezondheidsindex van de maand september 2004).

Minimumbedrag

Vanaf 1 januari 2015 zal het bedrag van de solidariteitsbijdrage nooit minder mogen zijn dan 25,10 euro.

Moet er bedrijfsvoorheffing op dit voordeel betaald worden?

fleet1Wanneer de werkgever een bedrijfswagen ter beschikking stelt van zijn werknemer die deze wagen ook voor privédoeleinden mag gebruiken, ontstaat een belastbaar voordeel in hoofde van je werknemer. De werkgever moet bedrijfsvoorheffing op dit voordeel afhouden. Het bedrag van de toepasselijke bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015 is nog niet gekend. We komen dus op het fiscale aspect terug zodra de informatie over de bedrijfsvoorheffing aan ons meegedeeld wordt.

Bron: Mobilitas

Advertenties

Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: