Stijging kilometervergoeding in België

26 07 2017

De belastingvrije kilometervergoeding die werknemers of bedrijfsleiders ontvangen omdat zij beroepsverplaatsingen met hun privé-voertuig uitvoeren in opdracht van hun werkgever of vennootschap verhoogd vanaf 1 juli 2017. Vanaf 01.07.2017 tot 30.06.2018 bedraagt de maximale kilometervergoeding 0,3460 euro/km (was 0,3363 euro/km).  Het nieuwe bedrag is een verhoging. De vorige twee jaar daalde het bedrag door de negatieve index.

Binnen de huidige grens van 0,3460 euro/km beschouwen zowel de fiscus als de RSZ deze forfaitaire vergoeding als een terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever. Daarom is deze vergoeding vrij van belasting en RSZ-bijdragen. Een lagere tussenkomst is altijd mogelijk. Indien de werkgever een hoger bedrag toekent moet hij de werkelijke kosten kunnen bewijzen van het voertuig. Het tarief geldt ook voor personen die vrijwilligerswerk uitvoeren en die hun verplaatsingen uitvoeren met hun privé-voertuig in opdracht van een organisatie.

In de vennootschapsbelasting beschouwt de fiscus deze uitgave als een autokost. Dit betekent concreet dat  30% van deze kilometervergoeding wordt beschouwd als een brandstofkost die voor 75% aftrekbaar is. De overige 70% van de kilometervergoeding is beperkt aftrekbaar volgens de CO2 -uitstoot van de auto (tussen 50 en 120%).


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: