De laatste twee jaren steeg de referentie-CO2-uitstoot van het Belgisch wagenpark. Deze norm wordt ook gebruikt bij het berekenen van het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens. Verrassend genoeg betekende de stijging van deze CO2 waarden dat het belastbaar voordeel reeds twee jaren na elkaar (2019 en 2020) licht daalde tegenover 2018. De formule was immers zo opgesteld dat de fiscus er vanuit ging dat de CO2-uitstoot van het Belgisch wagenpark jaarlijks zou dalen en de formule diende ervoor te zorgen dat die daling niet ten koste zou gaan van de schatkist. Door de aankoop van steeds meer benzine modellen en SUV’s, ook in het midden segment, steeg de gemiddelde CO2-uitstoot van het Belgisch wagenpark de laatste twee referentiejaren.
Dit betekende in de praktijk een daling van het voordeel van alle aard. De partij Ecolo-groen wilde echter vermijden dat deze daling zich in de toekomst nog zou voortzetten. Daarom besliste de commissie financiën op 17 november 2020 om vanaf 2022 de referentie-CO2-uitstootwaarde voor de berekening van het voordeel van alle aard (VAA) maximaal te beperken tot de waarden die voor 2020 gelden en verdere verhogingen niet in rekening te brengen mochten deze zich in de toekomst nog voordoen. Dit om te vermijden dat het voordeel van alle aard opnieuw zou dalen.
De referentiewaarden die geldig zijn voor 2020 bedragen 91 gram voor diesel motorisaties, inclusief diesel plug-in hybrides en 111 gram voor benzine motorisaties, inclusief fiscaal erkende benzine plug-in hybrides, full hybrides, LPG en CNG voertuigen. De nieuwe regeling moet wel nog gestemd worden in de Kamer in de plenaire vergadering, maar men verwacht geen wijzigingen.
Bij het schrijven van dit artikel zijn de referentie co2 waardes voor 2021 nog niet bekend. Febiac heeft al wel bevestigd dat er weer sprake is van een stijging.
Bron: mobilitas (Michel Willems)
Geef een reactie